Instrumenten van de raad: wat is een motie en wat een amendement?

In de raadsvergadering vindt de uiteindelijke Besluitvorming plaats over een raadsvoorstel. Als de raad iets wil veranderen aan het voorliggende voorstel of een extra verzoek aan het college wil doen dan kunnen zij daar onder andere de volgende instrumenten voor inzetten.

Amendement
Dit is een wijzigingsvoorstel om iets in het raadsvoorstel te veranderen of aan te vullen. Fracties dienen een amendement in als ze het niet (helemaal) eens zijn met een voorstel van het college. Ze hebben dan zelf een idee hoe het beter kan. Soms maken fracties al vooraf afspraken en dienen ze het amendement samen in. Soms wordt de vergadering even geschorst om te overleggen over een amendement. Uiteindelijk wordt erover gestemd. Na de stemming over het amendement, wordt over het voorstel gestemd. Als het amendement en het raadsbesluit beide worden aangenomen zeggen we dat het raadsbesluit gewijzigd is vastgesteld.

Motie
Dit is een verzoek aan het college van een of meerdere fracties om iets te doen. Dat kan zijn bepaald beleid te laten ontwikkelen of onderzoek te laten doen. Een motie heeft geen juridische betekenis; het college is niet verplicht een motie uit voeren. Maar als een meerderheid van de raad een motie aanneemt, staat het college natuurlijk wel onder druk om iets met de motie te doen. Een motie kán aansluiten bij een agendapunt of los staan van de agenda. Een motie die los staat van de onderwerpen op de agenda heet ‘motie vreemd aan de orde van de dag’.